Astăzi, 24 mai 2016 a avut loc masa rotundă, organizată în cadrul proiectului ALECTOR, ”Rețelele de cooperare între Actori a mai multor Nivele pentru a avansa Standardele de Calitate pentru turismul de Patrimoniu la Nivelul Transfrontalier”. Programul transfrontalier este dedicat dezvoltării şi promovării standardelor turismului de patrimoniu in regiunea Bazinului Mării Negre.

Parteneriatul transfrontalier ALECTOR este compus din 12 parteneri din 7 țări: Grecia,  România, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Georgia și Turcia. Parteneriatul transfrontalier reprezintă în egală măsură: sectorul public, sectorul privat, academici și cercetători, al treilea sector. Sinteza parteneriatului multisectorial şi la diferite niveluri dedicată producerii sinergiilor transfrontaliere, contribuind astfel la dezvoltarea socio-economică din zona Mării Negre.


Scopul acestei reuniuni de azi a fost nu doar promovarea și prezentarea  proiectului în sine ci și consolidarea eforturilor  tuturor partenerilor asociati ALECTOR din R.M. pentru dezvoltarea si promovarea turismului cultural și armonizarea lui la cerințele europene, a mentionat Svetlana Lazăr, Președinte ANTREC Moldova, Coordonator ”ALECTOR” pentru Republica Moldova.


La eveniment au participat experți din sectorul turistic al republicii, reprezentanți ai administrațiilor publice locale si centrale, muzee, instituții de învățământ și cultură, organizații non-guvernamentale din domeniul turismului cât și reprezentanți ai mass-mediei.


Noul traseu turistic cultural a fost înalt apreciat de către fiecare din cei prezenți, iar Dl. Victor Ciobanu, șef al Direcției Politici, Dezvoltare Turistică și Marcheting, a venit cu propunerea ca traseul ”Pomul Vieții” să fie inclus in lista traseelor naționale susținute de către autoritatea nationala de turism. Turoperatorii prezenți au venit cu propunerea ca această rută să fie traseul comun de promovare a potențialului turistic al Moldovei la expozițiile specializate de peste hotarele țării.


Traseul turistic ”POMUL VIEȚII” este unul cognitiv, de aventură și are genericul ”VÂNĂTOAREA DE COMORI SPIRITUALE”.


Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural din Republica Moldova împreună cu partenerii asociați își propun în acest sens să  sprijine  promovarea standartelor de calitate în domeniul turismului de patrimoniu, folosind bunuri de patrimoniu ca liant pentru dezvoltare și coeziune socio-economică a comunității.

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.